joi, 27 februarie 2014

Adio dar raman cu tine...

 Partidul liberal a iesit ieri de la guvernare printr-un vot apropiat de unanimitate iar celor cu functii in cadrul aliantei li s-a cerut sa renunte la functii, ceea ce acestia au si facut, cu putine exceptii. Li s-a dat liberalilor din teritoriu posibilitatea de a-si alege singuri aliatii, ceea ce a facut ca alianta sa se mentina la nivel local in aproape jumatate din tara. Nu am inteles de ce nu s-a mentinut alianta si la nivel national, cuvant aflat, dar uitat din denumirea partidului liberal…Seful liberalilor a cerut dupa cum am aratat si demisia primului ministru omitand faptul ca argumentul adus este valabil si pentru functia sa de sef la Senat.
 Antonescu a obosit si nu mai are forta pentru prezidentiale. Si apoi daca n-ai putut media intr-o alianta la guvernare cu o majoritate de saptezeci la suta cum ai putea media ca(un altfel de) presedinte? Il vad cel mult la o intregire de familie in PE. Si de fapt a avut deja doua mandate care l-au solicitat f. mult(asa se intampla cand esti impins in fata de interese de partid si nu de propriile convingeri); primul mandat(constitutional!) ca presedinte interimar timp de o luna si al doilea de inca patruzeci de zile prin hotararea Curtii, timp in care s-au renumarat voturile de la referendum(voturi care desi au fost renumarate totusi in final dupa cum se stie nu au fost luate in calcul…) 

miercuri, 26 februarie 2014

Miscari de primavara

 Incalzirea vremii a permis iesirea masiva in strada a ucrainienilor, care de cateva luni protestau impotriva refuzului de ultim moment al presedintelui de a semna acordul de asociere cu UE. S-au ridicat baricade, au fost lupte de strada cu fortele de ordine, au fost numeroase victime. Au fost ocupate principalele institutii iar presedintele, refugiat in estul tarii, a fost demis de parlament si pe numele sau a fost emis un mandat international de arestare. Tara se afla intr-o situatie economica dificila si are nevoie urgenta de ajutor financiar. Este greu de crezut ca ajutorul promis din Est va veni foarte curand, avand in vedere faptul ca, printre alte incercari de afirmare a independentei, au fost demolate pe intreg cuprinsul tarii peste treizeci de statui ale mentorului revolutiei din Octombrie(de la debutul careia se vor implini in curand o suta de ani).

 Se pare ca viata politica romaneasca a fost si ea cuprinsa de acest iures …revolutionar. Desi alianta aflata la guvernare are in parlament o majoritate de saptezeci la suta, una din cele mai mari din ultimii douazeci de ani, liberalii au hotarat ieri in mod inexplicabil sa paraseasca guvernarea si sa ceara demisia primului ministru.(S-au incurcat cu un marinar, a incercat sa ne explice un hatru bun de glume, referindu-se la meseria de baza a presedintelui, pe care acesta din pacate si-a parasit-o pentru a intra in viata politica). Gestul pripit al liberalilor a creat multa dezamagire si probabil ca urmarile se vor vedea peste trei luni, la alegerile pentru parlamentul european, dar chiar si mai repede prin unele miscari centrifuge care ar putea duce la divizarea partidului liberal.